Regeringen föreslår i en promemoria att svenska fondförvaltare ska få använda så kallad swing pricing från 1 april 2023.
I de flesta andra EU-länder är det tillåtet för fondbolag att använda swing pricing som ett redskap för att hantera likviditetsrisker i fonder vid stora ut- och inflöden. Det ska från nästa år även bli tillåtet för svenska fondförvaltare.
Effekterna av pandemiutbrottet visade under våren 2020 att svenska fondbolag tvingades skjuta på inlösen av fondandelar i främst företagsobligationer då likviditeten i dessa var dålig.
Syftet med swing pricing är att man justerar fondandelsvärdet, så att man låter de fondandelsägare som orsakar transaktionskostnader genom inlösen eller köp av andelar ska stå för dessa kostnader.
Då motverkar man att de befintliga eller kvarvarande fondandelsägarna påverkas negativt av transaktionskostnader som uppstår vid stora nettoutflöden eller inflöden i fonden.
Det finns ingen EU-reglering vad gäller användandet av likviditetsverktyg i fondverksamhet, men i Sverige har det hittills inte varit tillåtet med justerade fondandelsvärden.
Regeringens förslag innebär att Finansinspektionen ska få ge tillstånd att använda sådan swing pricing under vissa villkor:
-att den metod som fondbolaget använder innebär att ett justerat fondandelsvärde beräknas och används
-att fondbolaget har den organisation och den kompetens som krävs för att använda metoden
-att metoden som används är förenligt fondandelsägarnas gemensamma intresse och ger betryggande möjligheter till insyn och kontroll
Lagändringarna föreslås träda i kraft från den 1 april 2023.
/ Ola Hellblom