EG-domstolen friar Tyskland i det så kallade sopmålet. Kommissionen har stämt Tyskland för brott mot direktiven om offentlig upphandling men domstolen väljer i sitt utslag från den 9 juni att ogilla åtalet.
Det här öppnar dörren för kommunala captivelösningar för försäkringar och pensioner.
För ett drygt år sedan avkunnade den svenska Regeringsrätten en dom i ett snarlikt ärende som det EG-domstolen nu avgjort. Regeringsrätten gjorde då bedömningen att ett par sydsvenska kommuner i stället för att ge ett uppdrag om sophanteringen till ett gemensamägt aktiebolag borde ha upphandlat tjänsten.
Den domen fick stor effekt på de kommuner som funderade på att skapa captives för att hantera den egna pensionsskulden. Men efter EG-domstolens dom kommer alltså saken i ett annat läge.
Det var 1995 som fyra förvaltningsdistrikt i Tyskland slöt ett avtal om sophantering med Hamburgs stads renhållningstjänst. Avtalet slöts utan någon föregående upphandling, något som EU-kommissionen menar bryter mot direktivet om samordning av förfaranden vid offentlig upphandling av tjänster (92/50/EEG).
Tyskland menar att det är fråga om ett kommunalt samarbete som inte påverkar marknaden och att det därför inte heller omfattas av reglerna om offentlig upphandling och domstolen går alltså på den linjen i sitt domslut.
Domstolen påpekar att det i gemenskapsbestämmelserna inte föreskrivs någon skyldighet för offentliga myndigheter att använda sig av en särskild rättslig form för att gemensamt kunna säkerställa att en allmännyttig uppgift fullgörs. Vidare innebär ett sådant samarbete mellan offentliga myndigheter inte att det huvudsakliga syftet med gemenskapsbestämmelserna på området för offentlig upphandling, nämligen fri rörlighet för tjänster och icke-snedvriden konkurrens i samtliga medlemsstater, ifrågasätts om genomförandet av samarbetet uteslutande styrs av överväganden och krav som är till för att uppnå mål av allmänintresse. En förutsättning är att inget privat företag ges någon fördel i förhållande till sina konkurrenter.
I domen skriver EG-domstolen att beträffande delegation av en allmännyttig tjänst till en kooperativ mellankommunal sammanslutning, vars ändamål var att uteslutande tillhandahålla tjänster åt anslutna kommuner, har domstolen slagit fast att detta kunde ske lagenligt utan anbudsinfordran, eftersom den bedömde att de anslutna kommunerna, trots det utrymme för självbestämmande som den mellankommunala sammanslutningens styrelse förfogade över, skulle anses utöva kontrollen gemensamt.