Finansdepartementet föreslår att myndigheter ska kunna frångå lagen om offentlig upphandling när de köper varor eller tjänster från en juridisk person som de innehar eller är medlem i. Förslaget presenteras i en departementspromemoria som gick ut på remiss i måndags. Förslaget är tänk att vara tillfälligt och gälla i tre år.
De föreslagna ändringarna i reglerna om offentlig upphandling borde förenkla för de kommuner som funderar på olika capitvelösningar för pensioner och försäkringar.
I promemorian Ds 2009:36 föreslås att upphandlande myndigheter inte behöver tillämpa lagen (2007:1091) om offentlig upphandling, LOU, om villkoren som motsvarar de så kallade Teckal-kriterierna som slagits fast i EG-domstolens rättspraxis är uppfyllda. Det innebär att dels att den upphandlande myndigheten måste utöva en kontroll över den juridiska personen som motsvarar den kontroll som den utövar över sin egen förvaltning, dels att den juridiska personen måste utföra huvuddelen av sin verksamhet tillsammans med den eller de upphandlande myndigheter som innehar eller är medlem i den juridiska personen. Om båda dessa villkor är uppfyllda behöver någon upphandling enligt LOU inte ske.
Bakgrunden till förslaget är att Regeringsrätten i ett avgörande prövat om det är förenligt med LOU att en upphandlande myndighet utan formellt upphandlingsförfarande köper tjänster från ett aktiebolag som den upphandlande myndigheten äger. Genom Regeringsrättens avgörande står det klart att det undantag som EG-rättslig praxis medger i form av Teckal-kriterierna inte är möjligt att tillämpa såvida det inte införs en uttrycklig bestämmelse om detta i svensk lagstiftning.
Enligt Finansdepartementet bör frågan om undantag i LOU för juridiska personer som upphandlande myndighet delvis innehar eller är medlem i på längre sikt utredas mer ingående.
Bestämmelsen föreslås träda i kraft den 1 juni 2010. Det föreslås samtidigt att denna bestämmelse ska upphävas från och med den 1 januari 2013.