I går meddelade Handelsbanken Liv att bolaget under fjolåret nått en totalavkastning på 1,18 procent. I pressmeddelandet förklarade vd Michael Zell att man inte var nöjd med avkastningen men konstaterar ändå att bolagets kunder under den senaste femårsperioden fått branschens högsta ränta på sina sparpengar.
Enligt Handelsbanken Livs egna beräkningar har bolagets kunder fått 6,18 procent jämfört med branschsnittet, som under samma period var 3,98 procent, exklusive bolag som tillämpar definitiv avkastningsränta, till exempel KPA Pension och Nordea Liv, SPP, Storebrand Liv och Swedbank Försäkring som ännu inte har redovisat sina helårssiffror.
"Vårt mål är att ha en totalavkastning som är bättre än branschsnittet över tid och det har vi klarat med god marginal", avslutar Michael Zell pressmeddelandet.
Handelsbanken Livs kommunikation i frågan är dock inte så solklar som bolaget försöker påskina, något som retar konkurrenterna.
- Man kan räkna på olika sätt. Våra beräkningar visar dock att våra kunder under de senaste fem åren fått 6,25 procents återbäringsränta, alltså något högre än Handelsbanken Liv. Men det är inte det viktigaste. Genom att bara redovisa den ackumulerade återbäringen så försöker man leda bort blickarna ifrån sin totalavkastning som varit låg, inte minst i fjol. Vi har ännu inte våra definitiva siffror klara för 2007 men vår avkastning var definitivt högre än 1,18 procent, säger Ingvar Skeberg, vice vd för AMF Pension.
- Man kan jämföra hur man vill men om man bara tittar på de senaste fem åren så var de flesta bolagen underkonsoliderade vid ingången av perioden och överkonsoliderade vid utgången. Det gör att jämförelsen inte blir rättvisande. Det är rimligare att titta på totalavkastningen, som är ett bättre mått för att mäta avkastningsförmågan, säger Mårten Ajne, aktuarie, bland annat med uppdrag för SEB Trygg Liv Gamla.
- Jag tycker det relevanta är att titta på bolagens totalavkastning eftersom det är den som kommer skapa återbäringen till kunderna. Vi har en modell med utjämning av återbäringen över tiden vilket gör att vissa perioder fyller vi i dalar medan andra kapar vi toppar. Handelsbanken har så vitt jag vet en mer direkt modell. Oavsett vilken modell som tillämpas för att fördela ut avkastningen så är det dock långsiktigt just nivån på totalavkastningen som avgör hur mycket ränta kunderna kommer att få, därför ar det den som bör jämföras, säger Skandia Livs vd, Bengt-Åke Fagerman, i en kommentar.