Pensionsbolagens rapportering i november visar att de generellt är motståndskraftiga mot ytterligare turbulens på finansmarknaden. Samtliga bolag har en god marginal till rött ljus i FI:s trafikljusmodell. Det skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande efter att ha genomfört en extra rapportering av bolagens finansiella risker per den 30 november.
Trafikljusmätningen visar att av de 33 undersökta bolagen; 4 sakförsäkringsbolag och 29 livbolag och tjänstepensionskassor, så är det bara Pensionskassan Prometheus som hamnar på rött ljus. Prometheus har legat på rött ljus sedan 2006 och har förelagts av FI att ändra sin placeringsinriktning.
På grund av höstens finansiella oro tog FI in en extra rapportering av finansiella risker i trafikljusmodellen per den 30 november 2007. Trafikljusmodellen mäter bolagens motståndskraft mot kraftiga prisförändringar på de finansiella marknaderna.
För att klara sig ifrån rött ljus i trafikljusmodellen krävs till exempel att bolagen klarar av prisförändringar enligt följande:
* Svenska aktier: -40 procent
* Fastighetspriser: -35 procent
* Långa räntan: -30 procent
* Kreditrisk: Fördubbling av spreaden, dock minst 25 baspunkters ökning
Nästa rapportering avser 31 december 2007. Resultatet publiceras torsdagen den 21 februari kl 17.30. Den kommer troligen inte att innebära att det blir mer rödljuskörningar eftersom förändringarna i december inte var så stora.
Däremot kan de förändringar som skett sedan årsskiftet ändra bilden eftersom Stockholmsbörsen sedan den sista november backat med omkring 13 procent, vilket innebär att bolag som inte klarade ett fall på 53 procent, på svenska aktier i novembermätningen, bör hamna på rött ljus, om de inte allokerat om sina portföljer sedan i november eller skyddat dem med någon typ av derivatinstrument.
- Vad vi kommenterat är att de hade bra marginal per den 30 november. Det betyder att de inte ligger precis på gränsen till rött ljus. Vid vår kontroll per den sista juni klarade de bolag som låg närmast rött ljus ett ytterligare fall i kapitalet på 30 procent, utan att dippa över i rött, säger Tomas Flodén chefsekonom på Finansinspektionen som inte ytterligare vill gå in på vad januari månads ras kan ha inneburit för bolagen.
Den långa räntan har samtidigt backat med drygt 30 räntepunkter, en förändring som motsvarar omkring 9 procent. Eftersom bolagen numera marknadsvärderar både tillgångar och skulder så slår ett fall i ränteläget igenom direkt. Tidigare när skulden värderades till högsta räntan, innebar räntefall att obligationsportföljerna ökade i värde.
Hur det ser ut i januari får vi inte veta, om inte FI sätter in ytterligare en extra rapportering med anledning av läget. Nästa planerade rapportering av finansiella risker sker för läget den sista december men skillnaden i aktieindex mellan november och december var liten. Hur bolagen klarade berg- och dalbanan i januari får vi inte något besked om eftersom nästa mätpunkt infaller den 15 maj 2008.