När regeringen beslöt att stoppa PPM:s så kallade 2k-projekt till följd av kritiken mot effekterna av massbyten, skapade de också problem för PTK. Anledningen är att PTK:s nya webbrådgivningsverktyg är byggt för att kunna hämta spararnas kontoställningar och fondval. Den kopplingen kommer tills vidare inte att kunna göras.
Det skapar ett problem för oss och för våra användare. Vårt verktyg är byggt för att man ska kunna få en helhetsbild av sitt sparande via vårt verktyg men nu blir det inte full funktionalitet förrän vi har fått en lösning på kopplingen mot PPM:s handelssystem, säger Helena Hedlund, enhetschef på PTK, till Pensionsnyheterna.
Hon tillägger att man i den första versionen av verktyget inte haft som mål att klara av att göra några fondbyten, utan att de möjligen kan komma i version två eller tre. De aktörer som redan idag har PPM:s data i sina system ägnar sig åt så kallad skärmskrapning, en teknik som PTK inte vill arbeta med utan istället velat samarbeta med PPM om utbyte av uppgifter, något som tills vidare inte kommer att vara möjligt.
PTK:s nya rådgivningsverktyg kommer att gå i skarp drift efter årsskiftet och då stå för rådgivning till PTK-medlemmar som omfattas av ITP. Rådgivningen kommer att falla under rådgivningslagen varför PTK avser att anmäla till Finansinspektionen att man kommer att lämna råd som faller under rådgivningslagen. PTK:s system är byggt för att hantera råd till spararna ner på fondnivå.
Systemet testas idag av fokusgrupper som totalt består av ett hundratal personer som ska lämna synpunkter på funktionaliteten till utvecklarna.