SPPs vd Sarah McPhee menar att Collectum och avtalsparterna genom att kasta ut flera bolag från fondförsäkringsupphandlingen begränsar konkurrensen på ganska osäkra grunder.
Collectums beslut innebär att 45 000 av SPPs 860 000 kunder inte kan välja vilket fondförsäkringsbolag de vill, utan tvingas göra ett omval.
PN: Hur allvarligt är det här för SPP?
- Det är allvarligt i den meningen att vi har tiotusentals kunder som tvingas göra omval och lämna Sveriges bästa fondförsäkringsbolag på grunder som till viss del är oklara, säger Sarah McPhee till Pensionsnyheterna.
Men hon oroas inte över att bolaget nu på ett bräde blir av med 45 000 kunder.
- Det är inte allvarligt för SPP:s resultat, snarare tvärt om eftersom avgifterna knäcker finansinvesteringarna. 94 procent av våra premieintäkter kommer från andra håll är ITP.
PN: Vad tror du gick snett, vad gjorde ni för fel?
- Vi prioriterade kundnytta och mervärde för våra kunder. Det är samma prioriteringar som gjort att Söderberg & Partners utsett oss till Sveriges bästa fondförsäkringsbolag. Collectum har använt en helt annan metodik och i den kommer vårt sortiment i dålig dager.
Hon menar att parterna genom beslutet att utestänga flera av tjänstepensionsbolagen tar på sig ett väldigt stort ansvar.
- Vi anser att man tar ett väldigt stort ansvar när man tvingar kunderna att byta sparbolag vilket man aldrig skulle göra på varken bank eller el. Men man tvingar folk att byta bolag utifrån en metodik som inte är bevisad vara överlägsen andra beprövade metoder på marknaden. Det här begränsar både konkurrens och människans fria val och jag förstår inte värdet av det, säger Sarah McPhee.
Beslutet har gett SPPs norska ägare en snabblektion i hur tjänstepensionsupphandlingarna går till i Sverige.
- De är förundrade över upphandlingen och resultatet. Här i Norge där jag befinner mig idag går det inte alls till så. Här är det full konkurrens, säger Sarah McPhee.