NYHETSARKIVET
30 nov 2009 10:35
Tjänstepensionskassorna kan bli försäkringsbolag under Solvens II
I november presenterade regeringen en mycket omfattande promemoria med förslag till ändringar av försäkringsrörelselagen och andra lagrum som styr försäkringsbolag och pensionskassor. Men den som letar efter stora förändringar letar förgäves. De flesta förändringarna är av redaktionell karaktär och får inte så stora effekter. Men en grupp som har anledning att läsa promemorian noggrant är försäkringsföreningar och tjänstepensionskassor – de kommer nämligen att förvandlas till livbolag om remissinstanser och riksdagen går på regeringens linje.

Omarbetningen av försäkringsrörelselagen är en fortsättning på den så kallade Försäkringsföretagsutredningen under utredare Åke Thimfors, som lades fram under 2006. Den blev på sina håll mycket kritiserad, framför allt för de kontroversiella förslagen att tvinga bort de så kallade hybridbolagen, alltså livaktiebolag som drivs enligt ömsesidiga principer och alltså inte får dela ut vinst till sina ägare. Här ville utredningen att de skulle få välja sida och endera bli renodlat ömsesidiga eller vinstutdelande.

Men i den frågan kommer inga förslag i den nu liggande promemorian. Den frågan ska möjligen utredas en gång till, och frågan är hur många bolag som det blir kvar att lagstifta om när snart sagt alla hybridbolag, med undantag av SEB Trygg Liv Gamla, Skandia Liv och AMF Pension, redan blivit vinstutdelande.

Helt nya regler

Men för försäkringsföreningar och tjänstepensionskassor blir det helt nya regler som innebär att de i fortsättningen kommer att regleras på precis samma sätt som vanliga livbolag. De kommer på så sätt att få möjlighet att agera som livbolag och behöver inte som idag ha en särskild grupp eller gemenskap som de erbjuder sina tjänster utan det blir fritt för till exempel Arkitekternas pensionskassa, numera AI Pension, att öppna upp även för andra än arkitekter och ingenjörer.

Det är den goda nyheten för kassorna. Den kanske mindre goda är att mycket talar för att de kommer att träffas av den nya reglering som kommer med Solvens II-reglerna som ska träda i kraft 2012. I dagsläget följer tjänstepensionskassorna tjänstepensions direktivet men i promemorian skriver regeringen att man gör ”bedömningen att dessa kassor efter den föreslagna reformeringen omfattas av det konsoliderade livförsäkringsdirektivet.

Tjänstepensionsdirektivet får därmed inte längre anses direkt tillämpligt på tjänstepensionskassornas verksamhet”.
– Det här kan betyda att vi drabbas av Solvens II-regelverket bakvägen och vi undersöker just nu vilka effekter det kan få för oss, säger Peter Hansson, vd på Sparinstitutens Pensionskassa, som tryggar förmånsbestämda pensioner för anställda inom delar av banksektorn.

De bör omfattas

Finansinspektionens Göran Ronge säger till Pensionsnyheterna att det inte är helt klart att tjänstepensionskassorna ska in under Solvens II- reglerna men säger ändå så här:
– Min preliminära bedömning är ändå att de nog bör omfattas av Solvens II-reglerna. Men det är inte bara större kapitalbuffertar som kan ställa till det för tjänstepensionskassorna. De kan tvingas byta ut en del folk i sina styrelser också. Detta eftersom reglerna i Solvens II förutsätter att ledamöterna i styrelserna kan allt om hur ett försäkringsbolag ska kunna skötas och att varje individ i styrelserna ska ha koll på läget. I det läget kommer inte meriter från arbete i fackförbund eller arbetsgivarorganisationer att vara helt tillräckligt utan de som skapade direktivet ville se mer professionella styrelser.

Försäkringstagare i styrelsen

Åke Thimfors föreslog i sin utredning att de ömsesidiga bolagen skulle ha försäkringstagarna i styrelserna för bolagen, något som ledde till kraftiga protester från framför allt fackligt håll. Då skulle ju inte längre de fackförbund som av tradition till exempel styrt i Folksam kunna sitta kvar utan man skulle hämta styrelseledamöterna bland de försäkrade istället. Det förslaget har regeringen inte med i den nya promemorian, men för tjänstepensionskassorna som oftast har partssammansatta styrelser kan det ändå innebära att man måste utbilda sina styrelseledamöter bättre, alternativt byta ut dem.

Nu bör sägas att alla detaljer i Solvens II-regelverket ännu inte är på plats och efter finanskrisen har det kommit krav på skärpning av regelverket. Det har till exempel hörts röster från Ceiops, som samordnar tillsynsmyndigheterna i Europa och som kan bli till den nya europeiska finansinspektionen, att man förutom marknadsvärdering av tillgångar och skulder också vill införa ytterligare kapitalbuffertar som en extra livlina i händelse av en ny kris. Helt klart är att en tuffare reglering och större buffertar minskar handlingsfriheten för dem som förvaltar kassornas tillgångar och bör – allt annat lika – sänka risken och avkastningen.

Ur Pensionsnyheterna Analys nr 11 2009
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907