När bromsen slår till och sänker pensionerna nästa år kan kommuner och landsting spara 640 miljoner kr på att man slipper räkna upp gamla pensioner. Men effekten blir kortvarig. Redan 2011 kommer det att kosta 1 miljard kr för att kompensera för bromsen.
Under 2010 blir det premiär för balanseringen eller bromsen, som beräknas sänka de utgående inkomstpensionerna med omkring 3 procent. För en genomsnittlig pensionär med 12 000 kr i inkomst-pension handlar det om en sänkning på drygt 400 kr i månaden.
Bara bruttobeloppet
För pensionärer som arbetat i kommun eller landsting, som har en bruttopension enligt det gamla pensionsavtalet PA-KL i vilken den allmänna pensionen räknas in, blir det mer komplicerat.
För 2010 kommer kommuner och landsting bara att ge bruttobeloppet. Detta eftersom inkomst-basbeloppet väntas sjunka. Enligt beräkningar från Sveriges Kommuner och Landsting kommer man då att spara 400 miljoner kr i kommunsektorn och landstingen får sänkta kostnader med 240 miljoner kr, under 2010.
I det ursprungliga PA-KL avtalet hade man inte en tanke på att kommunpensionärer skulle få pensionerna uppräknade med inkomstindex utan då var det prisstabilitet som man krävde och fick.
Men i pensionsöverenskommelsen som kom 2002, PÖK 02, bestämdes att pensionärerna skulle få viss kompensation för inkomstutvecklingen genom att man samordnade den allmänna pensionen uppräknad med prisbasbeloppet vissa år.
Eftersom inkomstbasbeloppet stigit mer än prisbasbeloppet har pensionärerna fått mer i pension än bruttoutfästelsen sedan 2003. Nästa år får pensionärerna bara den utfästa bruttopensionen vilket gör att kommunsektorns kostnader för pensionerna minskar, säger Martina Sundström, förhandlare på Sveriges Kommuner och Lands-ting.
Det här innebär att läget ser bra ut för kommunerna för 2010. Först har regeringen lovat att ställa upp med ett extra statsbidrag på 10 miljarder kr. Till det kommer alltså minskade pensionsutgifter med 400 miljoner kr.
Men 2011 och 2012, då extrapengarna från staten försvunnit, ser det återigen mörkare ut. För 2011 pekar prognosen mot att kommunerna måste fylla i 730 miljoner kr för att hålla bruttoutfästelsen till pensionärerna. För landstingen handlar det om ytterligare 340 miljoner kr, vilket totalt blir mer än en miljard kr, räknat för hela kommun- och landstingssektorn.
Det här är, än så länge, prognoser från Sveriges Kommuner och Landsting som bygger på de antaganden som Försäkringskassan gjort om utvecklingen av balanstalet och prisutvecklingen.
Först efter 2012 kommer man att vara tillbaka på ett positivt balanstal, om prognoserna slår in, och då behöver arbetsgivarna i kommuner och landsting inte längre fylla på med pengar för att kompensera de egna pensionärerna för att bromsen slagit mot inkomstpensionerna.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 9 2009