I mitten av juni fattade Apoteket AB beslut om att Skandiadottern Skandikon får uppdraget att ta över Apotekets pensions-administration. I första hand rör uppdraget arvet efter den numera stängda pensionsplanen som man haft sedan Apoteket förstatligades 1971. Totalt omfattar upphandlingen framför allt pågående pensionsutbetalningar omkring 8000 individer, en siffra som väntas stiga på några års sikt.
Sedan 2008 är det ITP- planen, tryggad i FPG/PRI som tillämpas, vilket är en viktig anledning till att man inom Apoteket nu väljer att försöka effektivisera sin pensionsadministration. Det system som hanterar de gamla pensionerna behöver bytas ut och frågan är hur mycket man ska satsa på en pensionsplan som redan är dömd till döden, även om det kan ta lång tid innan den inträffar.
I likhet med till exempel gamla Televerket, Vattenfall och Posten har Apoteket aldrig tillämpat de vanliga statliga pensionsavtalen PA 74 eller PA 91, utan man har hela tiden haft egna pensionsplaner som varit mer eller mindre ITP-lika.
I vår gamla plan räknar man till exempel ut pensionsnivån med ledning av de 15 bästa åren, snarare än att räkna på slutlönen som i ITP. Dessutom har lönegränserna för de olika procentsatserna för pensionsintjänanden styrts av det förhöjda prisbasbeloppet istället för inkomstbasbeloppet, säger Lotta Gahmberg, chef för Apotekets pensionsadministration.
Svårt komma över taket
Det senare har lett till att det blivit lättare att komma över de 7,5 basbeloppen på senare år eftersom det förhöjda prisbasbeloppet som styrs av inflationen ökat långsammare än inkomsttillväxten. Det har gjort pensionerna dyrare för arbetsgivaren eftersom det varit lättare att klättra över gränsen på 7,5 bb eftersom inkomsttillväxten varit snabbare än takhöjningen. Å andra sidan så innebär övergången till den sista pensionsgrundande lönen istället för medeltalet av de femton bästa årens löner att pensionsförmånerna och kostnaderna ökar.
Upphandlingen av de pensionsadministrativa tjänsterna, som påbörjades i april, innebar att Apoteket ville ha hjälp med uppräkning av fribrev i förhållande till index, kostnad för beräkning av ålderspensionsförmåner och utbetalningar till individerna.
Här går det inte att bara hämta ett system för förmånsbestämd ITP från hyllan, utan det krävs en hel del anpassningar innan systemet kan fungera för alla olika utformningar som Apotekets pensionsplan haft genom åren.
Vi kan tacka avtalsparter och försäkringsmäklare för att de gjort världen så komplicerad att det nu krävs tredjepartsleverantörer som kan ta hand om hela den röra som uppstår i och med att vi bytt pensionsordningar på så många håll, säger Dan Åkesson, vd för Skandikon, som fick uppdraget efter upphandling.
Pensionsstiftelse
Fram till och med 2007 tryggades de förmånsbestämda pensionerna enligt Apotekets egna pensionsplan i Apotekets pensionsstiftelse som idag rymmer förpliktelser på omkring 6 miljarder kr.
Tryggandet i pensionsstiftelsen fortsätter för ITP2 intjänandet från och med 2008 inom ramen för FPG-PRI systemet. Det finns även en ITPK-stiftelse som försäkrar anställdas kompletterande ålderspensioner, Optimalia. Den omfattades dock inte av upphandlingen.
Inom apotekets pensionsplan har man inte tillåtit några pensionsval för ITPK. Det är först från och med 2008 som de anställda genom anslutningen till ITP, har fått börja göra pensionsval och då välja bland de försäkringsgivare som upphandlats av Collectum.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 7 2009