Avtalsparterna på den statliga sidan är nära en uppgörelse om hur man ska få bättre priser och högre transparens bland leverantörerna till pensionsplanen PA 03. Men någon regelrätt upphandling blir det inte. Parterna räknar med att de bolag som vill vara med ska sänka sina priser till den nivå som uppnåtts på SAF-LO och ITP området. Och de vill inte heller göra någon skillnad på traditionell försäkring och fondförsäkring vilket är en innovation.
Parterna på det statliga området, Arbetsgivarverket och Offentliganställdas Förhandlingsråd, OFR, och SACO-S har under ett drygt halvår funderat över hur man ska få möjlighet att ta del av de villkor som man uppnått på andra avtalsområden utan att för den skull tvingas ge sig ut i upphandling.
Parterna har retat sig på att det varit billigare att köpa tjänster av de bolag som går via SAF-LO eller ITP än det varit att få motsvarande lösning inom PA 03.
Andra priser
Efter inledande diskussioner med den utvalda konsulten Wassum och motparterna har man nu i praktiken enats om att man vill ha kvar de leverantörer man har sedan tidigare, men med ett annat upplägg för priser och produkter.
Det här har främst varit en fråga för facken, det är ju deras medlemmar som fått betala de högre avgifterna. Arbetsgivarna, företrädda genom Arbetsgivarverket, har varit nöjda med att ha ett premiebestämt avtal och har inte velat ta på sig några uppgifter vid sidan av att leverera premier till de anställdas pensioner.
Men nu verkar det alltså som att en uppgörelse är nära förestående och att arbetsgivarna kan tänka sig att medverka.
Modellen som man nu avser att gå fram med på den statliga sidan har utarbetats av konsulten Wassum och den bygger på att man arbetar med både en ribba att krypa under och troligen ett tak som man inte får komma över, men att samtliga som vill delta ska få vara med. Ingen exkluderas som uppfyller villkoren. Det innebär att man kommer att ställa krav på att avgifter inte får överstiga X i kronor eller Y procent av det förvaltade kapitalet. Här vill man åka snålsljuts på de priser som uppnåtts i de stora upphandlingarna, men utan att upphandla själva.
Det här innebär att man inte tänker exkludera någon leverantör som tar sig igenom nålsögat när det gäller ersättningarna. Däremot kommer man att ställa vissa krav på de entrélösningar som bolagen kommer att ställa upp med. Det kommer enligt Pensionsnyheternas uppgifter inte att vara tillräckligt för en leverantör att ställa upp med en billig indexfond och en räntefond för att på så sätt hålla priset för entrélösningen nere.
Välja bolag
Tanken är att de omkring 250 000 statligt anställda som omfattas av PA 03-avtalet i första hand ska välja vilket bolag de vill göra affärer med. På så sätt vill man komma ifrån diskussioner om val av fondförsäkring eller traditionell försäkring. Det blir snarare ett sorts konto hos det utvalda bolaget där kunderna ska kunna välja traditionell försäkring eller fondförsäkring och på så sätt slipper man det 50/50-val som finns på de andra områdena.
Under de närmaste veckorna ska man gå ut och diskutera med försäkringsbolagen om de klarar av det, utan att det kraschar på att de ofta bedriver traditionell försäkring och fondförsäkring i separata juridiska enheter. Parterna har för övrigt lärt sig att skillnaden mellan fondförsäkring och traditionell försäkring är på väg att försvinna eftersom få bolag erbjuder försäkring med riktiga garantier på kryssmarknaden numera.
Det här innebär att försäkringsbolagen kommer att få ganska fria händer att utforma produkterna som spararna kan placera sin tjänstepension i, givet att de uppfyller avgiftskriterierna. Av allt att döma kommer det att vara möjligt att även välja dyrare produkter än de som ska erbjudas i entrélösningen.
När det gäller de gamla lösningar som spararna haft sedan tidigare är ambitionen, enligt uppgifter till Pensionsnyheterna, att försäkringsbolagen ska förmås konvertera dessa till de nya priserna.
Exakt hur det ska gå till är något man ska diskutera med bolagen under våren.
SPV, som sköter premieuppbörden och valet, kommer att ha kvar samma uppgifter som tidigare med tillägg för någon typ av informationssajt där sparare ska kunna få information om hur sparandet ska gå till. Någon rådgivning av den typ som PTK ska erbjuda från april via sin sajt blir det dock inte. När det gäller flytträtt är den frågan inte aktuell för närvarande utan här avvaktar man den utredning som ska börja arbeta med frågan under april och lämna betänkande om ett år.
Alla avtal med försäkringsbolagen är uppsagda från och med den sista maj varför det kan bli bråttom att få ett nytt avtal på plats. Det troliga är dock att man låter frågan dra ut på tiden något, varför man planerar att förlänga det nu gällande avtalet till årsskiftet, då man vill ha de nya avtalen på plats.
Eftersom flera av de fackliga representanterna som förhandlar om det statliga avtalet också sliter med det kommunala avtalet är det troligt att den här konstruktionen får bilda skola även för det fem gånger större kommunala avtalet KAP-KL, något som en ledande företrädare för facken bekräftar för Pensionsnyheterna.
Även där finns ett missnöje med att de upphandlade lösningarna är billigare för privatanställda än för offentliganställda. Men staten kommer att gå före kommuner och landsting. Fast man har ju låtit de privatanställda röja marken och nu plockar man bara frukterna av vad de sått.
Fotnot: Av hänsyn till att läget är känsligt har Pensionsnyheterna valt att inte publicera några citat ifrån våra källor.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 3 2010