I slutet av januari kommer Fora att offentliggöra hur omvalet för 1,2 miljoner LO-medlemmar i Avtalspension SAF-LO utfallit. Men Pensionsnyheterna kan redan nu avslöja att det egentligen bara handlar om två bolag som delar på marknaden, AMF som lever gott på de passiva väljarna och Folksam LO Fondförsäkring som lyckats få nästan alla sina gamla kunder att lämna sofflocket och välja samma bolag igen.
Pensionsnyheterna har tagit del av den statistik som FORA sammanställt i valet per den sista november 2009. Av de siffrorna framgår att det var omkring en fjärdedel av de omkring 1,2 miljoner valberättigade som gjort ett aktivt val. Och allra flest kryss gick till Folksam LO Fondförsäkring som tagit nästan hälften, 46 procent, av de avgivna kryssen från de aktiva väljarna. Totalt hade bolaget lyckats få in drygt 161 000 kryss, men Lars Burman, vice vd och ansvarig för kryssvalsmarknaden, räknar med ännu fler.
Vi låg ute med våra valbilar långt in i november och därför räknar jag med att vi kommer att få in ännu fler kryss innan det hela är över vid årsskiftet, säger han till Pensionsnyheterna.
Han säger att strategin har varit att bara bearbeta de kunder man redan haft i sina rullor, snarare än att försöka gå ut brett och göra kampanjer för att få in nya kunder.
Vi hade över 200 000 kunder som nu skulle göra ett omval och vårt mål var att behålla dem och jag är mycket nöjd över hur vår valkampanj fungerat, säger Lars Burman.
Förvirrande statistik
Det är lite förvirrande att tolka statistiken från Fora eftersom valcentralen har en löpande deadline för när spararna placeras i ickevalsalternativet i AMF. Fora har nämligen rullat ut valpaketen över landet med början i september och stängt en region efter en månad och då listat ickeväljarna hos AMF. Men det är alltid det sista krysset som gäller, vilket gör att det kan finnas kunder som lyft sig från soffan efter valperiodens utgång, och på så sätt aktiverat sig.
Den statistik som Fora hittills lämnat visar tydligt att det obligatoriska omvalet inte inneburit att spararna flyttat från ge gamla trotjänarna AMF och Folksam, även om Swedbank Försäkring varit starka och lyckats få nästan en femtedel, 18 procent, av de aktiva valen till sin traditionella försäkring.
Nordea Liv och Pension som aktiverat sina kontor för att förmå kunderna att göra sina kryssval hade, i slutet av november då Foras valperioder var över, fått 21 000 kryss, alltså en tredjedel av vad konkurrenten Swedbank lyckats med.
AMF störst
Danica Pension har bara fått in knappt 1 500 kryss men har heller inte gjort något väsen av valet.
Vi hoppas komma med som valbart alternativ även till ITP och då ser vi att vi kan bli ett intressant alternativ för större företag där vi kan erbjuda våra produkter till både LO-medlemmar och tjänstemän. I det här valet har vi inte sett att det varit möjligt att gå ut i allmänna annonskampanjer för att få kunder att välja oss. Det är inte ekonomiskt försvarbart till de priser vi får ta ut, säger Claes Carlson, vd för Danica Pension.
Helt klart är dock att AMF kommer att vara det definitivt största bolaget i Avtalspension SAF-LO, när dimman lättat. Bolaget hade bara fått in 56 000 aktiva kunder, jämnt fördelade mellan fondförsäkring och den traditionella försäkringen AMF Framtid. Men vad betyder det när alla ickeväljare kommer att landa i AMF Framtid i alla fall? Och här pekar allt mot att uppemot två tredjedelar av valmanskåren föredragit soffan i valet, varför AMF kommer att ta hand om majoriteten av LO-medlemmarnas pensioner, precis som tidigare.
Avsikten med det obligatoriska omvalet var väl att bolag som vi och AMF skulle tappa kunder till de andra aktörerna. Åtminstone tror jag att det var därför som Svenskt Näringsliv krävde att det skulle göras obligatoriska omval, för att man ville skaka av sig kritiken mot att partsbolagen tar allt på kryssmarknaden. Men så har det inte blivit, säger Lars Burman.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 1 2010