Det kan komma upp en diskussion där pensionerade chefer klagar över att de får sämre förmåner än andra anställda, eftersom de i många fall får en kompensation på kanske 30 procent av sin slutlön medan anställda inom ITP kan gå hem med 60 procent eller mer, säger Hans Eklund på SPP Konsult som tillsammans med Olle Torekull gjort en omfattande studie av effekterna av övergången från premiebestämda pensioner till förmånsbestämda.
Baktunga avtal
När man började ersätta de förmånsbestämda pensionsplanerna för verkställande direktörer med premiebestämda var syftet att man skulle slippa baktunga avtal där kostnaderna kunde explodera till följd av sena löneökningar. Ett annat syfte var att man skulle ta kostnaden direkt när den uppstod och förenkla redovisningen enligt IAS. Nu visar det sig att arbetsgivarna kan ha gjort ytterligare en vinst. Kostnaderna för de premiebestämda pensionerna har dessutom blivit lägre.
Det man inte tänkte på är att pensionsåldern normalt sätts till 60 år vilket innebär att det blir färre år att tjäna in pensionen under. Det ger effekten att pensionskapitalet blir lägre och ger lägre pension i förhållande till slutlönen, säger Olle Torekull.
Tidigare var det en förmån att få gå vid 60 års ålder. Nu ser det mer ut som ett straff och frågan är vem som ska betala för den lägre pensionsåldern, direktörerna eller företagen, säger Hans Eklund.
Större avsättningar
De gamla direktörsplanerna gav i normalfallet 70 procent av inkomsten mellan 60 och 65 års ålder och 50 procent därefter. De nivåerna kräver betydligt större avsättningar än de 35 procent av lönen som man i normalfallet sätter av i dags-läget. Och det är ingenting som går att kompensera för genom att höja avkastningen. Det krävs minst tvåsiffrig årlig avkastning under de år som intjänandet fortgår för att det ska gå att kompensera för tappet.
Enligt Olle Torekull är den främsta anledningen till att direktörerna ser ut att få låga pensioner att de numera har högre löner än tidigare och dessutom tillkommer ofta bonusar som ger pensionsrätt.
I början av 90-talet låg lönenivåerna för de direktörsgrupper vi undersökt på omkring 3 miljoner kr om året. Idag ligger snittet en bra bit över 10 miljoner kr om året, vilket förklarar att pensionsnivån i förhållande till slutlönen blir låg. Men i kronor kan det fortfarande vara väldigt mycket pengar, säger han.
På SPP Konsult har man redan fått flera förfrågningar från företag som vill utreda möjligheten att återgå till förmånsbestämda pensioner för topptjänstemän och chefer. Åtminstone för tiden mellan 60 och 65 år, så att de inte straffas för att de måste gå tidigt.
Pendeln kan vara på väg att svänga tillbaka mot förmånsbestämt igen, säger Hans Eklund.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 1 2010