NYHETSARKIVET
24 mar 2010 15:36
Pensionsmyndigheten har mycket att invända mot 2k-avtalet
När Pensionsmyndigheten i dag släppte sin utredning av 2k-projektet så pekar man på många frågor kring införandet av 2k, och om hur förvaltarbolagen som i dag har hand om cirka 500 000 premiepensionssparare påverkar pensionssystemet. Men något definitivt svar på vad man ska göra åt problemet överlåter man åt politikerna att ge.

I 2k-rapporten tar Pensionsmyndigheten upp många faror med utvecklingen som går mot att allt fler sparare låter förvaltarbolag sköta fondbyten i premiepensionssystemet. Men Pensionsmyndigheten vill inte gå så långt som att säga att man är emot införandet av 2k.

- Vi är inte kritiska till 2k-projektet. Men vi har invändningar mot delar av avtalskonstruktionen. Ska man gå den vägen måste man justera en del viktiga punkter i avtalet, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm till Pensionsnyheterna.

I slutändan är det upp till politikerna att fatta beslut om vad som ska eller inte ska göras.

- Man får föra en dialog om hur man vill att premiepensionssystemet ska utvecklas. Tycker man att utvecklingen ska fortsätta som den gör nu så ska man införa 2k-systemet, men med förändringar. Men vill man hindra den här utvecklingen så behöver man gå tillbaka till individuella fondbyten, och då är en lösning som vi ser att man inför krav på e-legitimation, säger Katrin Westling Palm.

Dåvarande Premiepensionsmyndigheten var i slutet av förra året klar att sjösätta ett tekniskt system för att hantera det faktum att cirka 500 000 premiepensionssparare valt att låta förvaltare sköta sin premiepension. Förvaltarna har av sina kunder fått tillgång till de personliga koderna som krävs för att byta fonder i premiepensionssystemet, och använder webbrobotar som via så kallad skärmskrapning skjuter in de personliga koderna i myndighetens system för att byta fonder åt kunderna.

Förvaltningen ger upphov till massfondbyten, vilket i sin tur har effekter både för fonder och för ansvarig myndighet. Syftet med 2K, kompletterande kanaler, var att massfondbytena skulle ske i ordnad form, med ett avtal mellan myndigheten och förvaltningsföretagen som grund. Men i november förra året blossade det upp en debatt om förvaltningstjänster och massfondbyten, där det bland annat hävdades att 2K skulle ge minskad avkastning i fonderna och därmed lägre pensioner. Mot den bakgrunden ville regeringen inte att 2K skulle startas, utan gav den nya Pensionsmyndigheten i uppdrag att utreda effekterna av systemet.

- Vi pekar i rapporten på ett antal åtgärder som vi kan göra själva - vi kommer att sätta igång med dessa åtgärder och vill att branschen och marknaden ska vara förberedda på det., säger Katrin Westling Palm.

Bland annat så kommer Pensionsmyndigheten att göra det omöjligt för externa aktörer att genomföra skärmskrapningar och robotinskjutningar i myndighetens system. I rapporten skriver man att åtgärder som försvårar massfondbyten ska prioriteras. Myndighetens IT-system är inte byggt för att hantera massfondbyten och risken finns att det blir ett problem i framtiden om de får fortsätta. Pensionsmyndigheten bedömer att problemen måste hanteras inom tre år.

- Just nu för dagen är det inte något IT-problem. Men fortsätter det att öka så som vi tror som kommer det att bli ett IT-problem. Och vi utesluter inte att det kommer att bli ett problem tidigare än om tre år, om antalet förvaltade konton av någon orsak kommer att öka snabbare än förväntat, säger Katrin Westling Palm.

En av de åtgärder som förbereds är att spärra företag som genomför massanrop genom skärmskrapning. Att införa metoder för att sålla bort anrop från robotar är en annan åtgärd som nämns.

I utredningen påpekar Pensionsmyndigheten att det är tveksamt om förvaltarbolagens kunder är skyddade av reglerna i lagen om värdepappersmarknaden.

- Finansinspektionen har kommit fram till att det här är verksamhet som ska stå under tillsyn. Men det sker inte speciellt mycket tillsyn, säger Katrin Westling Palm.

Utredningen belyser också att massfondbyten skapar stora likviditetsflöden och stora transaktionskostnader för fonderna. Det kan skapa problem för enskilda fonder, och riskerar också att sänka värdena på fonderna. De pensionssparare som finns kvar i dessa fonder riskerar sänkt värde på fonderna.

- Vi lyfter fram den problematiken. Det är en av många saker i det nuvarande 2k-avtalet som vi menar måste förändras, säger Katrin Westling Palm.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907