Folksam har testat samtliga pensionssnurror som finns hos de pensionsbolag som är valbara inom Avtalspension SAF-LO och ITP-planen. Problemet ligger i att pensionsbolagen använder olika beräkningsmodeller med olika antaganden om avkastning, löneutveckling och förväntad livslängd.
- Jag är ingen expert på hur man utformar sådana här beräkningsmodeller. Men något jag spontant tycker att man kan titta på är hur minpension.se beräknar sina prognoser, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam, till Pensionsnyheterna.
Hur mycket de här skillnaderna i pensionsbolagens prognoser ställer till det för spararna är svårt att säga. Men Håkan Svärdman menar att det är viktigt för spararna att få tillgång till bra prognoser.
- Om man tittar på ett par olika pensionssnurror så är nog risken stor att man blir konfunderad. Det går inte att rationellt beräkna sin framtida pension utifrån de här snurrorna. Samtidigt är det oerhört viktigt att man får besked om hur mycket man kan förvänta sig i pension och hur mycket man själv kan behöva spara till sin pension.
Det är alltså stora skillnader i de prognoser som de olika bolagen ger de som prövar att räkna ut hur stor pensionen väntas bli. Och det beror på att bolagen använder olika förutsättningar i sina beräkningar. Folksam har tittat på pensionsbolagens antaganden om avkastning, löneutveckling och inflation, som alla påverkar pensionsprognosen.
Antagandena om avkastning sträcker sig från 6,5 procent som Alecta räknar med i ITP-planen, till 0,5 procent som är Handelsbankens antagande. Den förväntade löneutvecklingen sträcker sig från en utveckling på 2,5 procent som många bolag använder till Länsförsäkringars 0,5 procent.