Idag presenterade generaladvokat Verica Trstenjak vid EG-domstolen sitt förslag till avgörande i det så kallade Tysklandsmålet mellan EU-kommissionen och Tyskland. Och hennes slutsats är att EU-kommissionens talan ska avvisas, vilket innebär att hotet som svenska kollektivavtalsparter sett i processen tills vidare är avvärjt.
- Det är än så länge preliminärt i och med att det bara är generaladvokatens förslag till dom som kommit. Vi får se om EG-domstolen kommer till samma slutsats. I ungefär 50 procent av målen kommer domstolen till andra slutsatser än generaladvokaten, säger Ingemar Hamskär, chefjurist på TCO.
Förslaget till avgörande från den slovenske generaladvokaten är på omkring 40 tätskrivna sidor som än så länge endast finns tillgängliga på tyska, finska, portugisiska, nederländska, lettiska, franska, grekiska, slovenska, spanska och italienska.
Målet rör tjänstepensionsinbetalningar för anställda i tyska kommuner, där man har ett kollektivavtalat system som innebär att en viss del av lönen sätts av till framtida pensioner. Det som EU-kommissionen har velat pröva har varit om det är i överensstämmelse med EG-fördraget att premierna för dessa pensioner placeras i sparinstitut som utpekas i kollektivavtal.
Kommissionen har ansett att det rör sig om så stora belopp att arbetsgivarna, som är myndigheter, ska upphandla leverantörerna eftersom man kommer över de så kallade tröskelvärdena för vad som kräver EU-upphandling.
Både Sverige och Danmark har intervenerat i målet på tysk sida eftersom man oroat sig över att friheten att erbjuda tjänster inom EU överordnats kollektivavtalsrätten, något som ansetts hota kollektivavtalen både i Sverige och i Danmark.
Här har tankarna gått framför allt till de kommunala och statliga arbetsgivarna som är myndigheter och som redan i dag i sina kollektivavtal pekar ut monopolleverantörer av till exempel trygghetsförsäkringar, till exempel KPA Liv, som förser kommuner och landsting med Tjänstegrupplivförsäkringen TGL-KL.
Karl Pfeifer, chefjurist på Arbetsgivarverket, som var med när målet föredrogs, säger att det uppstod en intressant diskussion när EU-kommissionen fick frågor om vilket värde man skulle räkna på när det gäller pensionsavsättningarna.
- Frågan kom upp om det var hela premien eller om det var den avgift som leverantören skulle få ta ut var det som tröskelvärdet skulle beräknas mot. Och det verkade kommissionen inte ha tänkt på, säger han.
Och det är en av de punkter som Generaladvokaten nu tagit fasta på. De tröskelvärden för upphandling som kommissionen stött sin talan på har inte uppnåtts och kommissionens talan därmed är otillräckligt styrkt och ska därför avvisas, menar Generaladvokaten, som även anklagar EU-kommissionen för att komma med obekräftade antaganden rörande kollektivavtalen i de tyska städerna och att man baserat sin talan på gissningar.
I förslaget till avgörande föreslås att EU-kommissionen ska betala processkostnaderna med undantag för Sverige och Danmark som får stå för sina egna kostnader.
En dom i målet väntas komma tidigast i sommar.