Den totala pensionen sjunker överraskande snabbt och kraftigt, särskilt för kvinnor, enligt en rapport från Folksam. Men Pensionsnyheterna konstaterar att än så länge handlar det om fall från nivåer som enligt Pensionsmyndigheten är i närheten av världsrekord, varför det inte är någon stor risk för ålderdom i fattigdom för de berörda generationerna i rapporten. Åtminstone inte i relation till slutlönen.
Folksam presenterar sin rapport i ett pressmeddelande i dag samtidigt som man fått en debattartikel i samma ämne publicerad på DN debatt, undertecknad av Folksams koncernchef Anders Sundström och välfärdsanalytikern Håkan Svärdman.
Folksam har med hjälp av en specialkörning från SCB gjort en granskning av det faktiska pensionsutfallet för samtliga årskullar födda 1938-1942 och omfattar 336 601 personer.
Undersökningen visar att den totala pensionen som andel av slutlönen minskade från 86 procent för personer födda 1938, till bara 81 procent för personer födda 1942. Minskningen för kvinnorna är särskilt tydlig. Deras pensionsnivå minskade från 87 till 80 procent av slutlönen under samma period, vilket är en klar försämring. Motsvarande minskning för männen är endast 3 procentenheter, från 85 till 82 procent.
Förklaringen är att den allmänna pensionen har minskat från 61 till 54 procent av slutlönen för personer födda 1938 respektive 1942. Den högre allmänna pensionsnivån för de äldre årskullarna, och i synnerhet för kvinnorna, beror troligen på att de får en större andel av sin pension beräknad enligt de mer förmånliga ATP-reglerna.
Allt talar för att den allmänna pensionen fortsätter att sjunka. För de som är födda på 80- och 90-talet innebär det att deras totala pension bara blir 60-65 procent av slutlönen. Det är långt ifrån 40-talisternas pensionsnivå på runt 80 procent, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker hos Folksam, i pressmeddelandet.
På DN Debatt gör Folksam ett nummer av att Pensionsmyndigheten i sina makroprognoser i pensionssystemets årsredovisning inte fullt ut visar att fallet i pensionsnivå blir så stort som det faktiskt blivit för de undersökta grupperna och påpekar att Pensionsmyndighetens modell helt bortser från de inkomster som ligger över taket på 7,5 inkomstbasbelopp och alltså inte försäkras i det statliga systemet.
- Det där kan man tycka olika om. Vi har valt att inte räkna genomsnittet på inkomster över taket helt enkelt för att de inte omfattas av systemet. Av inkomsttagarna är det 85,5 procent som ligger under taket och de tjänstemän som oftast återfinns över taket är oftast väl tillgodosedda genom sina avtalspensioner, säger Ole Settergren, chef för avdelningen för pensionsutveckling vid Pensionsmyndigheten, till Pensionsnyheterna.
Han tillägger att i Pensionsmyndighetens årsredovisning finns en beräkning som gjorts med en annan metodik som ger pensioner i nivå med dem Folksam beskriver.
Han tillägger att det redan när det nya pensionssystemet infördes var väl känt och dokumenterat att införandet skulle dra ned kompensationsgraden i förhållande till slutlönen vilket följer av den ökade medellivslängden om människor fortsätter att gå i pension vid 65 års ålder. Han beklagar vidare att Folksam i år liksom förra året försåtligt blandar ihop de individprognoser som finns i orange kuvertet och på minpension.se med en av de två makroprognoser som finns i pensionssystemets årsredovisning.
- Men det jag slås av i Folksams material är att kompensationsgraden för pensionärerna i de två undersökta årskullarna är över 80 procent. Det måste vara världsrekord, säger Ole Settergren.