Planerna på en gemensam finansinspektion för EU-länderna blir allt mer omfattande. I måndags presenterade Economic and Monetary Affairs Committee, MEP, ett förslag om att öka den finansiella tillsynen. Bland annat föreslås European Systematic Risk Board få möjligheten att temporärt förbjuda finansiella produkter som anses vara väldigt riskabla.
MEP menar att finanstillsynen i EU måste bli mycket starkare än vad EU-kommissionen har föreslagit.
Om förslaget godkänns av parlamentet kommer samtliga nationella finansiella tillsynsmyndigheter kopplas ihop till ett integrerat system istället för som tidigare planerat ett löst nätverk. Dessutom samlas de EU-gemensamma tillsynsmyndigheterna European Banking Authority, EBA, European Insurance Authority, EIOPA, och European Securities and Markets authority, ESMA, att samlas i ett gemensamt huvudsäte i Frankfurt.
De tre tillsynsorganisationerna kommer också att få utökade befogenheter. Bland annat kommer de, om förslaget godkänns, få rätten att skapa regulatoriska standards för finansmarknaden som senare kan få juridiskt bindande status av EU-kommissionen.
- Det här är en politisk fråga där det redan gjorts flera kompromisser mellan kommissionen och rådsförsamlingen. Hur det i slutändan blir varken kan eller vill jag spekulera i, säger Carina Andersson, internationell samordnare för försäkringsfrågor på Finansinspektionen, till Pensionsnyheterna.
Att finanstillsynen blir allt mer internationell är dock ofrånkomligt.
- Den finansiella marknaden blir allt mer gränsöverskridande och då är det viktigt att den finansiella tillsynen hänger med. Annars finns det risk för tillsyns- och regelarbitrage, säger Carina Andersson.
Redan idag har Finansinspektionen mycket informationsutbyte med andra tillsynsmyndigheter inom EU. Finansinspektionen deltar aktivt i regelarbetet inom EU i olika expertgrupper och det kommer man enligt Carina Andersson att fortsätta med.