NYHETSARKIVET
24 maj 2010 13:06
ESO-rapport: Slopa all avdragsrätt för pensioner
Slopa avdragsrätten för allt pensionssparande som inte ligger i det allmänna systemet. Låt anställda betala skatt direkt på avtalspensionspremierna som sätts in av arbetsgivarna och låt dem sedan, som pensionärer, få ut värdet av pensionerna utan inkomstskatt. På det viset blir beskattningen av pensionssparandet likställt med annat sparande, konkurrens och transparens förbättras samtidigt som risken för att obeskattat kapital försvinner utomlands utan beskattning försvinner.

Så kan man kort sammanfatta den rapport som en grupp inom ESO, Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, idag lägger fram på ett seminarium i Rosenbad.

Författarna, ekonomiprofessorerna Mårten Palme och Mats Persson och nationalekonomen Åsa-Pia Järliden-Bergström, kan sägas ta vid där den nedlagda Pensionsskatteutredningen slutade 2006, efter massiv kritik från inte minst fackföreningsrörelsen som ansåg att tankar på den så kallade ”rättvända beskattningen” skulle vara ett ingrepp i den fria förhandlingsrätten. Detta eftersom man då skulle komma att jämställa lön med pension, något som skulle göra avtalspensioner mindre attraktiva, sett ur fackens synvinkel.

Rapporten går igenom ett antal frågor och konstaterar att pensionssparandet är skattegynnat med nuvarande regler men då inte främst genom avdragsrätten, utan för att avkastningsskatten på pensionssparande är lägre än vad som gäller för ”vanlig” reavinstskatt. Att det skulle vara någon skatteförmån med avdragsrätt för pensionssparande är dock en myt, om spararen har samma marginalskatt före och efter pensioneringen.

Man har även studerat vilka omfördelande effekter skattereglerna har och konstaterar att det främst är inkomsttagare med lön över 7,5 inkomstbasbelopp som kan dra nytta av att den särskilda löneskatten är lägre än de fulla sociala avgifterna, vilket innebär att det går att skapa skattearbitrage genom att omvandla lön till pension.

Författarna finner inga bra argument för att det ska vara skillnad på skattereglerna för pensionssparande och annat sparande och skriver frankt:

”Det finns samhällsekonomiska argument för att skatten på sparande i allmänhet bör vara låg. Men att ge en skattefavör till en viss typ av sparande kan knappast motiveras med dessa argument, i synnerhet om de medel som kanaliseras in i pensionssektorn inte representerar nysparande, utan bara innebär en överflyttning från andra sparformer (och således är att betrakta som skattearbitrage).”

Slutsatsen blir att man förordar att pensionsförsäkringar ska ges samma beskattning som kapitalförsäkringar har i dag och då även betala den avkastningsskatt som gäller för k-försäkringar, 27 procent. Även vid denna skattesats är skattebelastningen mer gynnsam för spararna än sedvanlig reavinstskatt i de allra flesta fallen, konstaterar man i rapporten.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907