Sjunde AP-fondens nu nedlagda fonder Premiesparfonden och Premievalsfonden har inte lyckats nå de mål som fondens styrelse satt upp för de två senaste femårsperioderna. Regeringen skriver att det beror på att aktieavkastningen under perioderna varit lägre än förväntat men även att Sjunde AP-fondens äventyr i alternativa investeringar mot tillväxtmarknader under 2008 och 2009 visat sig ge dålig avkastning.
Sjunde AP-fonden får kritik för att man inte lyckas hålla jämna steg med PPM-index, alltså genomsnittet av väljarnas aktiva placeringar bland PPM:s alla fonder men till lägre risk, vilket är målsättningen. Det har man i och för sig lyckats med, men bara om man mäter ifrån premiepensionssystemets start år 2000 då man med 0,1 procents årlig högre avkastning än genomsnittet. På de femårsperioder som regeringen mätt utifrån har man misslyckats.
Regeringen tycker för övrigt att det kan finnas anledning att titta närmare på hur man mäter risken mot de övriga PPM-fonderna och tycker att man borde redovisa det som medianen i systemet, snarare än ett snitt för alla fonder eftersom det ger stora diversifieringseffekter att räkna på alla 780 fonder i PPM.
Någon riktig tilltro till Sjunde AP-fondens möjligheter att skapa aktiv avkastning, även om man nu gjort om sina portföljer, verkar inte regeringen hysa. Regeringen skriver att frågan är om Sjunde AP-fonden har förutsättningar att långsiktigt skapa aktiv avkastning efter kostnader.
Mycket av den uteblivna avkastningen skylls på att aktiemarknaderna utvecklats svagt under de utvärderade perioderna. Mot bakgrund av det ska de nu bli intressant att följa utvecklingen. Sjunde AP-fonden har ju i sin nya ickevalsmodell skapat en fond med hävstång som ska kunna ta ännu högre aktierisk med hjälp av derivat som ska kunna ge en aktieexponering på 150 procent och till och med uppemot 170 procent, i lägen då man tror på aktiemarknadernas utveckling. Det är definitivt att höja insatserna och frågan hur lång horisont det krävs för att man med den modellen ska kunna bevisa sin förträfflighet.