NYHETSARKIVET
28 feb 2009 13:55
SAF-direktörer kräver värdesäkring av SPP Pensioner
Just nu sitter ett antal gamla SAF-direktörer och fackliga ombudsmän och gnisslar tänder över att de inte kommer att få sina ITP-pensioner värdesäkrade. I vissa fall är det, pikant nog, just de personer som varit med och förhandlat fram ITP-planen och skrivit under kollektivavtalen. Nu löper de risk att bli blåsta på stora summor för att de själva inte omfattats av kollektivavtal. Men nu rustar de sig för strid – mot sina gamla arbetsgivare!

I januari 2009 meddelade SPP att man inte kommer att klara av att värdesäkra bolagets pensioner. Anledningen är helt enkelt att SPP inte har kapital för att klara uppräkningen och de värdesäkringsmedel som Alecta tar i anspråk inte finns kvar i SPP. De försvann till arbetsgivarna i samband med att bolaget blev vinstutdelande.

Nu visar det sig att bland de 40000 drabbade pensionärerna finns pensionerade SAF-direktörer och fackliga förtroendemän, som hamnat i SPP när det gamla SPP delades upp i SPP och SPP Liv.
- Det känns bittert. Jag har varit anställd i Sveriges bästa pensionsförsäkringsbolag men har hamnat i Sveriges sämsta, säger Karl-Axel Linderoth, pensionerad vd från dåvarande SPP, numera Alecta.
Bland de drabbade finns också Lars-Gunnar Albåge, tidigare förhandlingschef i dåvarande SAF, som var med och förhandlade fram ITP-planen 1976.
- Man får vara glad att vi inte såldes till Lehman Brothers, säger han.

Lars-Gunnar Albåge kräver nu att Svenskt Näringsliv värdesäkrar pensionerna, precis så som kollektivavtalet för ITP är formulerat. Problemet är bara att han inte omfattas av kollektivavtalet eftersom SAF eller nuvarande Svenskt Näringsliv inte har tecknat några kollektivavtal med sina anställda.
- Jag provanställdes i SAF 1955 och har aldrig haft något skriftligt anställningsavtal, säger han.
Han tycker att den frivilliga ITP som han haft, bör följa samma regler som den kollektivavtalade och att Svenskt Näringsliv därför ska betala värdesäkringen.
- Vi hade en försäkringslösning som skulle efterlikna den som fanns i kollektivavtalet men vi la oss inte i hur den byggdes. Vår försäkring var bara lite bättre än den som gällde enligt avtalet, säger han och fortsätter:
- Avsikten var hela tiden att vår försäkring skulle följa ITP-planen, och därför tycker jag att man ska se det som att SAF är försäkringstagare och jag försäkrad. Om det då fattas pengar för uppräkningen ska, som jag ser det, arbetsgivaren betala för uppräkningen, säger han.
Hans Gidhagen, försäkringsexpert på Svenskt Näringsliv säger att man tittar på frågan.
- Vi diskuterar den internt. Min personliga uppfattning är att SPP borde räkna upp pensionerna. Men vi har ingen lösning klar för hur vi ska göra, säger han.
Karl-Axel Linderoth har nu börjat dra i olika tåtar för att se till att man får kompensation för värdesäkringen. Han har redan varit i kontakt med Alectas vd Tomas Nicolin och hoppas nu att bolaget kommer att betala värdesäkringen genom att uppdra åt SPP att ordna med en tilläggsfaktura.
- De som nu arbetar i Alecta är försäkrade i Alecta. De togs tillbaka från SPP. Men pensionärerna blev kvar i SPP och det gör att vi går miste om värdesäkringen, säger Karl-Axel Linderoth.
- Vi är medvetna om problemen och vi undersöker just nu om vi kan bidra till en lösning. Vi tycker det är mycket olyckligt för de tidigare Alectaanställda som drabbats, säger Eric Österberg, kommunikationschef på Alecta.
SPP:s beslut att inte räkna upp pensionerna har föregåtts av ett antal diskussioner med de fackliga organisationer som berörs. Och det är långtifrån självklart att de drabbade som har några legala möjligheter att få ut några pengar. De som i likhet med Lars-Gunnar Albåge haft en så kallad frivillig ITP, alltså där det inte funnits något kollektivavtal i botten ligger troligen sämst till.
- De sitter med Svarte Petter och de får bita i det sura äpplet, säger FTF:s ombudsman Gert-Ove Andreasson, som själv sitter med ett gammalt pensionsavtal i SPP från sin tid som ombudsman i SIF.
Och han är inte ensam. Tjänstemannafacken har inte heller haft några kollektivavtal för sina anställda eftersom man inte ville gå med i någon arbetsgivarorganisation, som ju var motpartens planhalva.
På 70-talet försökte man skapa en arbetsgivarorganisation som skulle lösa frågan för ombudsmännen kallad OTTO, Organisationstjänstemännens tjänstemannaorganisation. Men det blev inget av med den saken, eftersom det visade sig att anställda ombudsmän på arbetsgivarsidan också ville vara med för att få möjlighet att få kollektivavtal.
- Vi har ju organisationsfrihet i Sverige och man får inte diskriminera. Det hade inte gått att vägra dem medlemskap. Så för att slippa att få in motpartens tjänstemän i organisationen la man ned planerna på OTTO, berättar Gert-Ove Andreasson.
Därför har man oftast inga kollektivtal för fackliga ombudsmän, vilket gör att de flesta nu löper risk att inte få pensionerna uppräknade.
Ett undantag finns i organisationen Ledarna.
- Vi har i vårt avtal med personalföreningen skrivit in en garanti som gör att vi ska ha rätt till samma nivå på uppräkningen som den som gäller för Alecta. Så vi har en ansvarsfull arbetsgivare. Som vd för Ledarna kan jag dock konstatera att det här kommer att ge en inte obetydlig belastning på resultatet för nästa år i och med att vi måste köpa oin ny försäkring för att täcka upp värdesäkringen, säger Per Hedelin, vd för Ledarna.
Hela frågan om den uteblivna värdesäkringen har egentligen sin grund i uppdelningen av SPP och SPP Liv, där man bestämde att bara monopolaffären skulle ligga kvar i moderbolaget och att alla avtal som rörde andra avtal än SAF-PTK eller frivillig ITP skulle flyttas till SPP Liv.
När snittet drogs mellan de olika bestånden blev det lite darrigt med gränsdragningen vilket innebar att vissa av fackförbundens anställda nästan slumpmässigt hamnade i SPP och andra i Alecta. Sak samma kom att gälla på arbetsgivarsidan där vissa av Svenskt Näringslivs förbund, till exempel Almega, hamnade i Alecta medan de anställda på huvudkontoret försäkrades i SPP.
När sedan Handelsbanken köpte SPP av Alecta och gjorde om det till vinstutdelande så skiftade man ut de särskilda värdesäkringsmedlen till företagen. Idag skulle de ha behövts, men nu är de helt borta i SPP. I Alecta finns de däremot kvar, trots att det ropats en del på att de borde skiftas ut till företagen. Fonden för särskilda värdesäkringsmedel, som ursprungligen lanserades av SAF:s dåvarande vd Curt Nicolin, finns däremot kvar. Det är en orsak, förutom sämre historisk kapitalavkastning, som gör att Alecta klarar av värdesäkringen, vilket SPP inte pallar.
- Jag har definitivt anledning att se självkritiskt på hur vi ansvarig hanterade frågorna när vi gjorde uppdelningen mellan SPP och SPP Liv och när vi sålde bolaget till Handelsbanken. Om jag fick göra om sakerna igen så skulle jag ha verkat för att de avtal om frivillig ITP skulle ha fått samma garantier som de som följde av försäkring i Alecta och jag skulle även ha funderat över hur vi hanterade frågan om värdesäkringsmedlen, säger Björn Bergman, tidigare ordförande för Ledarna och även ledamot i SPP:s styrelse och en av de ansvariga för uppdelningen och försäljningen av SPP Liv.
Han anser att det nu är en fråga om moral att se till att lösa problemen för de drabbade pensionärerna.
- Det är en moralisk fråga, även om det inte finns någon juridisk obligation för arbetsgivarna att betala för värdesäkringen, säger han.


Pensionerade försäkringstjänstemän kan få uppräkningen
Frågan om uppräkningen av SPP-pensionerna är minst sagt rörig eftersom det finns ett stort antal olika kollektiv och avtal som tryggas i SPP. Majoriteten av försäkringarna i bolaget rör så kallade frivillig ITP vilket innebär att det inte finns något kollektivavtal i botten. Det gör att de som har de försäkringarna kan få svårt att hävda att de ska ha någon rätt till uppräkning om inte SPP mäktar med det.
Men den 21 december fattade parterna på FTF/FAO området ett beslut om att värdesäkra pensionerna för omkring 5000-6000 personer inom avtalsområdet. Trots det har SPP nu sagt att man inte kommer lämna pensionerna oförändrade.
- SPP måste betala uppräkningen. Om de inte har pengar så får de skicka extra fakturor och ta in mer pengar ifrån arbetsgivarna. Hur de löser det problemet lägger inte vi oss i men kollektivavtalet gäller över försäkringsavtalet, säger Gert-Ove Andréasson, ombudsman på FTF till Pensionsnyheterna.
Han betraktar SPP:s beslut att inte räkna upp pensionerna som kollektivavtalsbrott och ser inte att SPP har någon möjlighet att låta bli det.
- Om de säger att de inte har pengar så är det inte vårt problem. De får väl skicka ut nya fakturor till företagen så att de får in pengarna. Det är inte vårt problem hur de gör det. Det viktiga är att vi har ett kollektivavtal om att pensionerna ska räknas upp, säger han.
Han nämner att Försäkringsbranschens Pensionskassa, FPK, KP och Skandia, redan bestämt sig för att räkna upp pensionerna och kvar finns bara SPP, som alltså sagt att man inte har tillräckligt med pengar för att höja pensionerna.
- Om de inte betalar ut pensionstillägg får vi överväga andra åtgärder, säger han men vill inte gå in på vilka det då kan bli fråga om.
- Om de är intresserade av att ligga bra till i en kommande upphandling av försäkringsgivare till vår plan tror jag att de gör bäst i att diskutera frågan med oss, säger han.

Fotnot:
Avtalen som berörs av SPP:s beslut att inte räkna upp pensionerna.
Försäkringsbestånd som berörs av beskedet är de kollektivavtalade försäkringar inom BTP, FTP och PTP samt kollektivavtalsliknande frivillig ITP.

• Berörda parter för de kollektivavtalade försäkringarna är i första hand Finansförbundet, Jusek, Civilekonomernas Riksförbund samt FTF- facket för försäkring och finans. Arbetsgivarsidans parter är Bankernas Arbetsgivarorganisation och Försäkringsbranschens arbetsgivarorganisation. Parter inom PTP är Praktikertjänst AB, Sveriges läkarförbund och Sveriges tandläkarförbund med flera.

• Beslut om värdesäkring eller så kallat pensionstillägg grundas på de försäkringsvillkor som gäller för respektive bestånd.

• Värdet på premiebestämda försäkringar bestäms helt av utvecklingen på respektive försäkring. Premiebestämda pensioner berörs alltså inte av detta beslut.

Källa: SPP

Ur Pensionsnyheterna Analys nr 2 2009
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907